Zuid-Afrika

Vorige week was ik in Zuid-Afrika. Dat is ongeveer 9 uur vliegen vanaf Dubai en een paar uur tijdsverschil. In Zuid-Afrika is het op dit moment winter maar het is niet New Jersey koud: ongeveer 15 graden. De reis begon in Johannesburg met een ‘bedrijfsafari’ waarbij we een groot aantal verschillende Zuid-Afrikaanse bedrijven en organisaties hebben bezocht. Ik ben onder andere naar een middelbare school voor kinderen uit kansarme gebieden geweest maar ook naar Investec, een grote investeringsbank. De bedoeling was om inzicht te krijgen in wat er voor nodig is om goed zaken te kunnen doen in Zuid-Afrika. We hebben ook veel tijd besteed aan de mijnbouw en hebben een mijn bezocht. Mijnbouw is een van Zuid-Afrika’s belangrijkste industrieën, zeker nu de prijs van grondstoffen zoals kolen, bauxiet, koper e.d. snel omhoog gaan. Natuurlijk is dit politiek een moeilijke industrie omdat de grondstoffen zelf veelal naar China gaan en de winsten die worden gemaakt verdwijnen veelal naar het buitenland omdat de mijnbedrijven veelal buitenlandse bedrijven zijn. Tijdens het bezoek en de discussies is dan ook veel tijd besteed aan de politieke situatie in Afrika en Zuid-Afrika in het bijzonder.

Er was echter ook nog tijd om de natuur van Zuid-Afrika te bekijken. Naast Johannesburg zijn we ook naar een Bush Lodge geweest: dit is een soort Beekse Bergen maar dan echt ! De Bush Lodge waar ik ben geweest heet Kwa Maritane. Er is hier van alles te doen: van heteluchtballon safari’s tot overnachten in de Bush. Je kunt dagelijks de bekende diersoorten van Afrika zien zoals de giraffe, de olifant, de neushoorn en de leeuw. Onderstaande foto heb ik gemaakt toen we een dag op safari gingen.

De vlucht terug uit Zuid-Afrika was een erg lange. Ondanks dat er geen tijdsverschil is, is het toch bijna 12 uur vliegen naar London en vanuit London is het nog een dikke 5 uur naar Amerika. Gelukkig heb een pauze genomen in London en ben 2 dagen bij Marco langs geweest.

Update 20/8/08: De lodge waar ik ben geweest is afgebrand !

Dubai

Sinds afgelopen zondag zit in ik Dubai. Gisteren en vandaag heb ik een beetje kunnen rondkijken want vanavond begint het programma waarvoor ik hier eigenlijk voor ben gekomen. Ik heb dus een klein beetje tijd gehad om rond te kijken. Gisteren ben ik naar een shopping mall geweest: een van de grootste ter wereld (China heeft op het moment de grootste !). De mall heet, de Mall of the Emirates en is meer dan 225,000 vierkante meter groot met ongeveer 400 verschillende winkels. Bijzonder is dat er ook een indoor ski gebied is waar je kunt skieen, snowboarden en snowtuben. Dit zou natuurlijk ideaal zijn voor Mazzie. Na het shoppen en Starbuxen ook nog even een uurtje skieen.  Dubai wordt op het moment helemaal volgebouwd; bijna overal zijn ze hotels, winkels en kantoren aan het bouwen. Dubai probeert veel toeristen te trekken zowel uit Azie als uit de omliggende arabische landen en de winkels, malls en outlets zijn daarbij essentieel.  Er zaten ook een stuk of 30 restaurants in de mall maar daar moet je wel even uitkijken…. niet maar zo iets bestellen ! Tussen de te verwachten hummus, shawarma en kebab staar stiekum ook ‘boiled lamb brain’ en ander lekkers dat ze bij ‘De Dolfijn’ in Zwolle niet hebben 🙂

 Vandaag ben ik naar de ‘Shouks’ geweest. Dit is eigenlijk ook shopping maar dan meer volgens het ‘Albert Kuip’ principe. Shouks zijn markten die buiten worden gehouden. De verschillende shouks vinden plaats in het oude deel van Dubai; een omgeving die veel meer weg heeft van wat je verwacht van een oude arabische stad: smalle straatjes, kleine winkels, veel onderhandelen. De shouks vinden plaats rondom de haven waar allerlei spullen uit de hele wereld samenkomen en worden verkocht. Er is een goud shouk waar goud, zilver en andere metalen in allerlei vormen en hoeveelheden wordt verkocht. Er is een kruiden shouk waar een ongehoorde hoeveelheid verschillende kruiden, specerijen en olieen worden verkocht. De geuren hier zijn ongelooflijk. Er is ook een textile shouk waar allerlei stoffen, zijde e.d. worden vekocht. Hiernaast een foto van een kruidenwinkel.

 Naast de kruidenwinkels zitten hier ook enorm veel ‘trading companies’; kleine bedrijfjes die zich specializeren in het invoeren en doorvoeren van allerlei soorten voedsel: thee, koffie, rijst, kruiden, noten, gedroogde vruchten e.d. Er zijn letterlijk honderden kleine kantoortjes die allerlei kleine hoeveelheden voorbeeld produkten ten toon stellen die je dan in het groot kun laten invoeren, doorvoeren en uitvoeren naar de wereld. Als dus iemand in Nederland nog een winkel wil openen dan moet ie hier even langs.   

 Terug naar het hotel was erg moeilijk. Er stopten wel taxi’s maar er waren veel te veel mensen die met een taxi mee wilden. Uiteindelijk heb ik behoorlijk lang in de hitte gestaan (40+ C). Ik las in de krant dat ze dat over een paar jaar ook in Nederland verwachten, dus kan ik mooi vast wennen 🙂

Max the Jack Russell (+ 6 juli 2008) RIP

Onze viervoeter Max is niet meer. Max is ongeveer 15, 16,17 ??? jaar oud geworden. In 1996 hebben we hem uit het asiel te Nijmegen gehaald en zijn leeftijd werd toen geschat op 3 jaar oud.

Vanwege onze verhuizing naar the USA is Max bij opa Wapenveld gaan wonen en heeft daar verder een goede tijd gehad. Als de kinderen opa Wapenveld horen dan roepen ze gelijk Maxie!!!

Cor zijn vader, heel erg bedankt voor de drie en een half jaar dat je voor hem gezorgd hebt. Ik weet zeker dat hij het erg naar zijn zin heeft gehad daar in de Wapenveldse bossen 🙂 De laatste jaren lekker lui voor de kachel en deur liggen, kluifjes etc in overvloed.