Verhuisd, drukkerder dan druk

Hier weer even een update van het reilen en zeilen van ons 4.  17  Augustus was het zover, de sleutel van ons nieuwe huis in Irvine. Inmiddels al weer ruim een week in de nieuwe woning en nog steeds druk met uitpakken en organiseren waar wat moet. De kinderen moeten gewoon naar school dus een paar uur per dag de tijd om gauw wat dingen te doen. Eigenlijk maar 3 uur per dag, want dat is de tijd die ik heb. Alexandra gaat van 8.15 uur tot 11.35 naar school en Roos-Marijn van 8.30 tot 15.00 en op woensdag van 8.30 tot 1.30. Morgen proberen om met de fiets naar school te gaan. Eens kijken hoe dat gaat. Ik ben niet bang voor de heen weg (heuvel af), maar terug wordt denk ik wat lastiger 🙂 Verder zijn de zwemlessen van de kinderen voorlopig afgelopen. Ze kunnen allebei goed zwemmen dus dat is wel fijn. Nog steeds goed oppassen, want als ze aan elkaar gaan hangen in het water dan zijn ze nog niet sterk genoeg. Ze springen beiden van de hoge duikplank af en kunnen allebei duiken van de lage duikplank. Echte waterratjes zijn het. Zit denk ik in de genen. Papa was druk met waterpolo en mama heeft in haar jonge jaren ook bij een zwemclub gezeten. Verder nog steeds druk met alles ontdekken en nieuwe vrienden maken. Ik moet zeggen dat gaat een stuk makkelijker dan in NJ. Ik denk dat de school hier ook aan meedraagt. Hier zie je tenminste ouders op het schoolplein. In NJ gaan de meeste kinderen met de bus naar school en dus zie je de ouders van de kinderen niet echt en die spreek je dan ook niet. Cor heeft het op dit moment erg druk met zijn baan en maakt wat langere dagen. Nog twee weken en dan moet het wat beter worden. Hmmm spreekt nu van drie weken. Nou ja we zien wel. 25 sept. hebben de kinderen drie weken vakantie dus maar wat plannen om te doen. Tja dat is het voor nu even. Het is op dit moment dus nog even chaotisch met uitpakken en inrichten en dingen zoeken, maar dat zal de komende weken wel beter gaan.

Vanaf vandaag een nieuw huis …

Roos-Marijn, Alexandra en papa en mama zijn vanaf vandaag klaar met de vakantie. De afgelopen drie maanden hebben we in ‘Corporate Housing’ gewoond. Op zich niets mis mee maar we beginnen onze eigen spullen toch wel een beetje te missen. Niet echt alle spullen natuurlijk want we hebben ontdekt dat we niet echt gehecht aan zijn aan onze eigen stofzuiger, soeplepel of DVD speler. Het zal echter wel fijn zijn om de Wii weer uitgepakt te hebben (Alexandra en Roos-Marijn zijn die zeker niet vergeten) en ook om weer een buro met kantoor te hebben. Mascha kan ook niet wachten om een nieuwe wasmachine / droger in de wacht te slepen…. de dingen die ons Corporate Huis staan, zijn volgens haar achterhaald.

We hebben lang naar het huis gezocht en hebben lang nagedacht over huren en kopen. Vanwege de huizenmarkt hier kun je op het moment hele mooie huizen huren voor een redelijke prijs. De eigenaren willen het namelijk niet voor een verlies verkopen maar willen het ook niet nog een jaar leeg laten staan. Er zijn dus veel huizen te huur. Huren is hier heel anders dan in Nederland; er bestaan hier nauwelijks woning corporaties. Het zijn met name individuele beleggers / investeerders die huizen verhuren voor 1, 2 of soms 3 jaar. Er is dus nu een competitie tussen echte cash-flow beleggers die verhuren en tussen gewone eigenaren die twee huizen hebben (nieuw huis gekocht maar oude niet verkocht). Soms kun je ook van maand-tot-maand huren maar dat wordt eigenlijk alleen voor Corporate Housing gedaan en vaak is het dan ook all-in met meubels, gas/water/licht/internet/telefoon (net als wij nu).

We hebben veel rondgekeken en in deze buurt is een van de beste scholen van Californië (en van het land), de Vista Verde school. Het is een public school. De school staat vlak bij UCI, de “University of California, Irvine” en een aantal van de ouders zijn professor op deze universiteit. Er zijn ook PTAs (Parent Teacher Association) waarmee ouders invloed kunnen uitoefenen op het niveau en de extra activiteiten van de school.  De school is een year-round school. Dit is het ‘Nederlandse’ model: in plaats van een lange zomervakantie hebben de kinderen meerdere korte vakanties gedurende het jaar. Sommige ouders hier vinden dat wat minder omdat de lange zomer hier echt is om te surfen, zwemmen, relaxen etc. Echter voor de kinderen kan een lange zomer een nadeel zijn omdat ze dan uit hun ritme raken en na de vakantie langer nodig hebben om weer om te schakelen naar leren en huiswerk. De school heeft het wel op discipline en verantwoordelijkheid. Zo krijgt Alexandra bijvoorbeeld al huiswerk (in Nederland vroeger pas met 12 ?) en is ze zelf verantwoordelijk voor het inleveren ervan. Het huiswerk is voor meerdere dagen en ze mag zelf kiezen of ze alles in een keer maakt of elke dag een beetje. Voor Roos-Marijn is het hetzelfde en die kiest altijd voor op het allerlaatste moment alles te maken en heeft dus nog wel eens een slordigheidsfoutje (van wie zou ze dat hebben…).

Op woensdag komen de verhuizers met onze spullen dus hebben we nog even om de boel schoon te maken… kastjes stoffen e.d. Als alles goed gaat zullen we met ongeveer 2 dagen zijn uitgepakt en kunnen we aanstaande vrijdag in het huis slapen. Het huis is behoorlijk ruim en heeft een sinaasappelboom in de tuin. Ook heeft het een aparte losstaand gebouwtje van het huis (een casita) dat een bedoeld is als gastenverblijf.  Dit betekent dat gasten uit Nederland geen probleem zijn.

Roos-Marijn en Alexandra staan alvast op de foto voor ons huis.

Shady Lane
Shady Lane

We hebben bijna een huis … !!!

Als alles goed gaat zitten hebben we op 17 Augustus een huis. We hebben met z’n allen eerder deze week gekeken en maar meteen een bod gedaan. Het huis heeft alles wat we zoeken: dicht bij de school die we graag willen, perfecte zwembaden, dicht bij zee (zee lucht !) en ook nog behoorlijk groot. Het huis staat ook in een doodlopende straat in een zogenaamde ‘gated community‘ dus er is verder geen verkeer. Daarnaast is het ook redelijk groot en kan er dus een speelkamer worden ingericht voor de Wii (vereiste van Roos en Alex).
Er kunnen deze week altijd nog wat dingen verkeerd gaan zolang er nog geen handtekening staat… dus duimen voor ons svp.