Puzzelen…

Eind vorige week ben ik aan het puzzelen geslagen; al is puzzelen eigenlijk een understatement voor de uitdaging die het boekje ‘Maranatha’ biedt. De prijs is er dan wel naar: 1.5 miljoen Euro voor de winnaar. Waarschijnlijk is dit zelfs een betere kans dan de staatsloterij (althans in mijn geval… geluk bij de marmottenbaan of de jaarlijkse lootjes van muziekvereniging Ona was alleen aan Marco besteed). Het bijzondere aan ‘Maranatha’ is dat het behalve de prijs ook zegt aan de ontdekker ervan een daadwerkelijk geheim prijs te geven dat al honderden jaren verborgen is. Het is onduidelijk wat het geheim is maar het boekje gaat terug naar de middeleeuwen en een zekere Nicholas Flamel. Deze persoon heeft echt bestaan (1330-1418) en leefde in Parijs als een boekverkoper. De geschiedenis vertelt dat hij op een dag een boek gekocht heeft van een voor hem onbekende man. Dit boek staat vol met tekeningen en een tekst in een vreemde code. Flamel zoekt jaren naar iemand die hem kan helpen te begrijpen wat het boek te vertellen heeft. Uiteindelijk is van Flamel bekend dat hij zeer rijk geworden is. Hij heeft de stad Parijs onder andere 14 ziekenhuizen en armenhuizen geschonken; geld dat waarschijnlijk niet alleen uit opbrengst van zijn boekhandel kwam. Het oorspronkelijke boek is na 1418 weer zoekgeraakt; het is daarna korte tijd in handen is geweest van Kardinaal Richelieu waarna het volledig verdwenen is. Het boekje ‘Maranatha’ lijkt de tekst van het beroemde gecodeerde boek te bevatten.

Het is best een leuke puzzel maar het kost wel veel tijd en Mascha vindt natuurlijk dat ik wel iets beters te doen heb (Mascha koopt staatsloten .. ๐Ÿ™‚ ) Als ik desondanks vorderingen maak laat ik het zeker weten …..

6 thoughts on “Puzzelen…”

 1. Lijkt me intressant en een leuke bezigheid heb zelf niet zoveel geduld voor dat soort dingen, zou ook staatsloten kopen ๐Ÿ™‚ , maar het is wel een leuke uitdaging. Ben erg benieuwd hoe het werkt en afloopt.

 2. Hallo Cor,

  Ik mag graag puzzelen….crypto’s enz.
  Maar dit zal wel heel wat anders zijn.
  Gaat waarschijnlijk mijn IQ te boven.
  Als ik in Amerika ben wil ik het wel eens zien.(uitgelegd krijgen)
  Ben erg benieuwd.
  Lijkt me wel interessant!
  (Wie weet ben je tegen die tijd wel een rijk man:))

  Groetjes,

  Elly

 3. He die Cor en Mascha, kijken jullie wel eens movies???? Nicholas Flamel komt in de Harry Potter series voor, dus ik weet het nog zo net niet met die 1,5 miljoen….misschien volgende keer een sudoko”tje????

Leave a Reply

Your email address will not be published.