Experiment met eten

Deze week hebben we een experiment met eten gedaan. Van mijn werk weet ik dat eten steeds duurder wordt in Amerika, met name de laatste paar jaar zijn prijzen omhoog gegaan. Deze zomer is het ook weer erg warm in het midden van Amerika en dit is de plek waar veel van de boerderijen zijn. De prijzen van maïs, graan en rijst zijn dus erg omhoog gegaan. Omdat kippen en koeien ook maïs en graan te eten krijgen zijn de verwachtingen dat ook vlees en eiwitten verder omhoog zullen gaan. Hieronder staat hoeveel een Amerikaanse familie ongeveer te besteden heeft:

So, how much does the average American spend on groceries each month? The U.S. Bureau of Labor Statistics charts a wide variety of areas including employment, inflation, average pay and benefits, as well as consumer spending. In 2009, they found that the average American spent $6,443 annually food. This works out to spending about 13 percent of the annual household income on food, and a little more than half of that goes to the grocery store. The rest of your hard-earned cash lines the pockets of restaurants and delivery people. If you divide the annual number by an average of two visits to the grocery store per week, that comes to roughly $60 per trip.

Het totaal is dus ongeveer 6443 dollar per jaar. Per dag komt dat neer op $17.65 en over drie maaltijden voor 4 personen dus $1.47 dollar per maaltijd per persoon per dag.

Afgelopen week hebben wij dat uitgeprobeerd en het was erg leerzaam. Ten eerste moesten we natuurlijk veel minder naar restaurants… helemaal niet meer naar restaurants eigenlijk. Mascha heeft ook anders boodschappen gedaan door grotere hoeveelheden te halen want dat is goedkoper. Voor mij was de lunch een grote verandering want ik ben weer overgestapt op boterham met kaas in plaats van naar een lunchroom te gaan. Roos en Alex hebben erg goed hun best gedaan en ook voor hun was het niet makkelijk. Zo waren ze bijvoorbeeld deze week op zeilkamp in Newport Beach en daar werd ook lunch aangeboden afgelopen donderdag: 4 dollar voor pizza ed. Dit was wel even een lastig moment omdat ze waarschijnlijk de enige kinderen zouden zijn met een meegebrachte boterham maar ze wilden het allebei. We hebben wel een beetje geluk gehad want er waren veel buren die van ons experiment gehoord hadden en met name de kinderen wat extra’s gaven. Mascha was ook heel slim deze week: ze ging met haar auto naar de garage want daar hebben ze gratis koffie en donuts. Op zaterdag ging ze opeens ook vrijwillig naar de Costco terwijl dat normaal te druk is op een zaterdagmiddag. De reden: ze delen gratis eten uit om te proeven in de Costco. Wat we gemerkt hebben is dat met name groente en vlees moeilijk zijn: spaghetti, pasta, kaas, brood ed. is vrij goed te doen maar een stukje vlees of voldoende verse groente is lastig.

Volgens het Nibud besteden Nederlanders hetzelfde. Voor een gezin van 2 ouders en 2 kinderen onder de 12 ligt het in Nederland blijkbaar op €14,80. Omgerekend is dat $17.99 en dat is dus bijna hetzelfde als de $17.65 hier. Ik denk dat in Nederland de kwaliteit misschien een beetje beter is voor dat bedrag en hier de hoeveelheid een beetje meer. In Engeland ligt het een beetje lager op £70 per week voor een familie van vier. Omgerekend is dat ongeveer $16 dollar per dag.

Alles bij elkaar zijn we denk ik wel een beetje blij dat het er morgen weer opzit maar het was wel een goede ervaring.

Carmel the bunny

Het aantal huisdieren groeit gestaag. Op dit moment hebben we ook een konijn! Carmel is zijn naam en Alexandra heeft hem gevonden vlakbij het zwembad. Het is waarschijnlijk een heel slim konijn want de meeste “huiskonijnen” zouden al slachtoffer zijn geworden van een bobcat of een coyote. Mascha heeft Carmel meteen meegenomen naar de dierenarts hier in Irvine en 140 dollar later werd Carmel gezond verklaard. Nu zit hij dus bij ons in de huiskamer in een het halve hok van de ratten met wat stro en een bakje water. Roos en Alex zijn helemaal gek van hem en met de ratten hebben een duidelijke afname in aandacht gezien! We zijn niet van plan om Carmel te houden en we hebben de kinderen weten dat hij binnenkort naar een nieuwe eigenaar, een meisje van onze school gaat. Het is wel een schatje, maar ja we hebben al drie ratten.

Een lange reis terug …

Gisteren zijn Roos-Marijn en ik weer naar huis gevlogen. Het was een heel lange vlucht die nogmaals bevestigde dat vliegen via Parijs geen goed idee was. Gelukkig hadden we in het Sheraton hotel in Schiphol overnacht want dat scheelde alvast een paar uur slaap op de ochtend van vertrek. Het vliegtuig naar Parijs had ongeveer een half uur vertraging op Schiphol en dat was tijd die van onze overstaptijd in Parijs CDG afging. De vlucht naar LA (Air France 072) op CDG vertrekt van een andere terminal en het was een aardig eindje lopen. Toen we uiteindelijk bij de terminal aankwamen begonnen ze net met instappen en tegenover de gate was een souvenir winkel: er was dus tijd voor Roos om nog snel te shoppen. Het vliegtuig uit Parijs vertrok ook  30 minuten later en toen we  dus uiteindelijk  opstegen richting LA was het al na 2 uur ‘s middags. De vlucht duurde maar liefst 12 uur en er moet een behoorlijke wind hebben gestaan want het vliegtuig vloog onder  de 900 km/h het merendeel van de tijd. Roos vroeg me zo’n beetje elk half uur hoe lang het nog was en pas na een keer of 20 vragen werd het antwoord niet meer met teleurstelling ontvangen 🙂

 

We hebben allebei minstens 6 of 7 films gekeken Ik weet eigenlijk niet hoe dit ging toen er nog geen videoschermen, laptops en Ipods waren. Zelfs een dikke zaterdagkrant is niet dik genoeg om het 12 uur vol te houden.

 

Uiteindelijk werden we door Mascha en Alex opgewacht bij de uitgang maar toen was Roos al helemaal op. Onderweg werd er niet veel gesproken en toen we rond 18.30 lokale tijd thuis waren lag Roos al snel in bed. Helaas was Roos ook al om 12 uur ‘s nachts weer wakker en mama had dienst om de jonge dame van wat  eten te voorzien want ze was erg hongerig. Ikzelf werd om 3.30am wakker maar heb mezelf met een boek tot bijna 7 uur kunnen vermaken voordat ik voor  ontbijt ben opgestaan.

Vanochtend hebben we koffers echt uitgepakt. Er waren veel kado’s voor iedereen:  Sjaanke, Ernst, Tobias, Olivia, van de Opa’s en  Oma, van tante Elly en oom Harry maar natuurlijk ook van Roos en mij voor Mascha en Alexandra.

Iedereen heel erg bedankt voor de goede zorg. Het was heel erg leuk ! Roos zweert er nu nog bij dat ze nooit meer zo lang in een vliegtuig gaat maar ik weet bijna zeker dat ze er over een paar maanden weer zin in heeft.

Dagje Druten en omgeving …

Vandaag zijn Roos en ik naar Druten en Ewijk geweest ( en op de terugweg ook  nog even door Beuningen). ‘s Ochtends zijn we eerst naar Druten gereden maar het verkeer zat niet helemaal mee. Knooppunt Ewijk is net uitgeroepen tot de plek met de langste files in Nederland en het stelde inderdaad niet teleur. Ik wilde Roos ‘ons’ oude huis in Druten laten zien maar ze kon het zich nog maar vaag herinneren. We waren net iets na het middaguur in Druten en ik wilde een broodje eten. Blijkt echter dat de broodjeszaak Huigen in 2011 de deuren heeft gesloten. Toen we er langs kwamen stond het pand nog leeg. De vishandel ernaast was er gelukkig nog wel want Roos begon hongerig te worden en we hebben gelunched met kibbeling, broodje tonijnsalade en nog wat haringen voor mij. Ik hoop dat er niet al te veel zware metalen in de haring zit tegenwoordig anders kom ik de metaaldetector op Schiphol niet meer door.  We hebben nog even door Druten gekeken maar toen zijn we snel naar Ernst, Sjaanke, Olivia en Tobias in Ewijk gegaan. We waren er net iets na 1 uur en Roos was wel een beetje zenuwachtig:  ze wist namelijk niet zeker of Olivia en Tobias wel Engels spraken.  Dit was echter allemaal helemaal geen probleem en ze hadden een hoop plezier met het voetballen in de tuin.  Roos was ook erg gecharmeerd van het huisdier van de familie Postema: de muis Scrabble. Ik weet zeker dat als Tobias en Olivia ooit een goed tehuis zoeken voor Scrabble (hint, hint) dat Roos hem graag en liefdevol opneemt in haar bestaande knaagdieren verzameling.

Tegen de avond zijn we weer richting Zwolle vertrokken maar hebben ook nog even in Beuningen gekeken. Hier kon Roos zich al helemaal niets meer over herinneren maar we zagen wel dat er nu een nieuwe bioscoop was.  Op de terugweg hebben we ouderwets gezellig in de file gestaan, niet allen bij Ewijk maar ook bij Arhem-Hoevelaken… De tas met cadeaus van Sjaanke was echter groot genoeg om Roos bezig te houden !

Honden vakantie

Het is een echte hondenvakantie aan het worden ! Maar wel op een positive manier ! Roos had al een hoop plezier met de honden bij Kiek. De oude bekende, Floortje, was er ook en die was natuurlijk als een een loge bij ons in Sparta. Maar tijdens een bezoek aan Gerda in Enschede gisteren waren er nog meer honden om mee te spelen en om foto’s van te maken met de iPod. Hieronder een collage van de hondjes die Roos tot nu ontmoet heeft.